light mistakes4

 

Συχνά συναντώ ανθρώπους , αφού έχουν ολοκληρώσει τη διακόσμηση του χώρου τους, να ρωτούν «τι φώτα να βάλω;». Λες και τα φωτιστικά έχουν αποκλειστικά δευτερεύουσα και διακοσμητική χρήση και τα χρειάζονται απλά για να συμπληρώσουν το styling. Λίγοι ξέρουν ότι η μελέτη φωτισμού πρέπει να γίνει παράλληλα με το σχεδιασμό του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, είτε ξεκινάτε από την αρχή είτε το ψάχνετε στην πορεία, αν καταφέρετε να πετύχετε τα παρακάτω σημεία, το αποτέλεσμα θα είναι «λαμπρό».

 

Γιατί είναι λάθος να μετράτε την απόδοση σε Watt

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η μονάδα μέτρησης φωτεινότητας είναι το Lumen. Πρόκειται για τη συνολική ποσότητα φωτός που εκπέμπεται από μια πηγή. Μπορούμε, χοντρικά, να πούμε ότι περισσότερα Lumens σημαίνει πιο έντονο φως.

Έχετε δει φωτογράφους με ένα όργανο μέτρησης που τσεκάρουν το φωτισμό πριν από μια λήψη; Αυτό μετράει Lux. Το Lux ισούται με lumen/ τετραγωνικό μέτρο και χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της απόδοσης της φωτεινής πηγής σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Γιατί δεν παίζει ρόλο μόνο η ένταση του φωτός που εκπέμπει μια λάμπα αλλά και η απόσταση, οι επιφάνειες που αντανακλάται και όλοι οι υπόλοιποι παράμετροι που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση.

Το Watt, που λανθασμένα χρησιμοποιείται από τον περισσότερο κόσμο, μετράει απλά την κατανάλωση ενέργειας και δεν σημαίνει τίποτα για την απόδοση και την ένταση του φωτός τελικά που θα έχουμε στο χώρο. Π.χ. μια λάμπα αλογόνου που καταναλώνει τα ίδια watt με μια λάμπα LED δεν έχουν την ίδια απόδοση. Το LED είναι πιο αποδοτικό και θα μετατρέψει πολύ περισσότερη ενέργεια σε φως από το λαμπτήρα αλογόνου.

Σε όλα αυτά προσθέστε και την κλίμακα Kelvin, η οποία μετράει πόσο ψυχρό ή θερμό είναι το φως, για να καταλάβετε γιατί διαφέρει η επαγγελματική μελέτη φωτισμού από τη απλή επιλογή φωτιστικών με γνώμονα πως φαίνονται στο χώρο όταν είναι σβηστά.

 

Μια πηγή φωτός δεν αρκεί

Σημαντικό κλειδί για καλό φωτισμό είναι η τοποθέτηση φωτιστικών σε διαφορετικά ύψη. Ένας συνδυασμός από φωτιστικά οροφής, δαπέδου και επιτραπέζια που ορίζουν διαφορετικές περιοχές στο χώρο προσελκύουν τους ανθρώπους και δημιουργούν οικειότητα.

 

Εκτυφλωτική ένταση

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τα λαμπερά φώτα που σε κάνουν να νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στη σκηνή. Η χρήση dimmers και απαλών λευκών λαμπτήρων σε κάθε δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου και του μπάνιου, λύνει αυτό το πρόβλημα.

 

Με φειδώ τα χωνευτά

Αν η οροφή σας μοιάζει με ελβετικό τυρί, δεν σημαίνει ότι θα έχετε καλύτερο φωτισμό. Σημασία έχει τα σποτ να τοποθετηθούν στις σωστές θέσεις. Η υπερβολή συνήθως δημιουργεί «σκληρό» φωτισμό, που παραπέμπει περισσότερο σε χώρους εργασίας.

 

Που πρέπει να είναι οι διακόπτες

Να μπαίνεις σε ένα σκοτεινό χώρο και να ψάχνεις με τις ώρες να βρεις το διακόπτη, μη σου τύχει! Ιδανικά οι διακόπτες πρέπει να είναι τοποθετημένοι περίπου 10 εκατοστά δίπλα από το κάσωμα της πόρτας και σε ύψος 120 έως 140 εκατοστά από το δάπεδο.

 

Και οι αποθηκευτικοί χώροι χρειάζονται φως

Στην ντουλάπα σας, για παράδειγμα, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένα φωτιστικό. Βοηθάει να εντοπίσετε πιο γρήγορα το ρούχο που αναζητάτε και να βρείτε τους χρωματικούς συνδυασμούς που θέλετε, χωρίς να χρειάζεται να ξεκρεμάσετε και να βγάλετε έξω τίποτα.

 

 Από καθιστικά και τραπεζαρίες, έως υπνοδωμάτια, μπάνια, κουζίνες, διάδρομο, σχεδιασμό στούντιο και παιδικά δωμάτια, ή ακόμα και μικρές λύσεις αποθήκευσης χώρου, βρείτε έξυπνες, κομψές ιδέες για κάθε δωμάτιο του σπιτιού.Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε περισσότερα άρθρα όπως αυτό απευθείας στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.


I agree with the Όροι και Προϋποθέσεις

 

light_mistakes1.jpglight_mistakes2.jpglight_mistakes3.jpglight_mistakes4.jpglight_mistakes5.jpglight_mistakes6.jpg